Pieczone kolby kukurydzy

Kukurydza to nie tylko popcorn i płatki kukurydziane. Młode, niezbyt duże kolby świetnie nadają się do pieczenia. Cieszmy się więc ich smakiem, o który trudno w kolejnych miesiącach!

Pieczone kolby kukurydzy

Wakacyjny jadłospis powinien być wypełniony produktami sezonowymi takimi jak fasolka szparagowa, sałata, szpinak, cukinia i pomidory. To również zdecydowanie czas panowania wszelkiego rodzaju sałatek. Świeże produkty pozwalają na wiele różnorodnych mixów. Nie bójmy łączyć się warzyw z owocami, bo potrafią tworzyć doskonałe kompozycje. Szczególną uwagę warto zwrócić na… kukurydzę! Poniżej prezentujemy przepis na pieczone kolby kukurydzy- idealne na letni obiad!

Czas przygotowania: 10 minut
Ilość osób: 6

Składniki:

  • 1 l mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 6 kolb kukurydzy
  • 1 łyżka Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
  • 1 opakowanie Przyprawy do pikantnego kurczaka Knorr
  • 3 łyżki Majonezu Hellmann’s Oryginalnego
  • 2 łyżki płatków śniadaniowych kukurydzianych
  • 1 mały pęczek kolendry
  • 3 łyżki sera parmezan
  • 1 limonka

Sposób przygotowania:

  1. Mleko zagotuj razem z miodem w garnku.
  2. Włóż do niego kukurydzę obraną z liści i gotuj wszystko jeszcze przez 10 minut.
  3. Wyjmij kukurydze i odstaw je do ostygnięcia. Gdy będą już chłodne, posmaruj je majonezem.
  4. Kolby posyp z wierzchu przyprawą do kurczaka, kminem, otartą skórką z limonki, pokruszonymi płatkami kukurydzy oraz startym parmezanem.
  5. Kukurydze wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 8 minut.
  6. Danie podawaj oprószone świeżą kolendrą.