Pieczone pierogi ze śledziem

Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez śledzi. Można przygotować je na różne sposoby, jednak czasami warto odważyć się na nieco inne połączenia.

pierogi ze śledziem
Pieczone pierogi ze śledziem

Mogą to być np. pieczone pierogi ze śledziem, suszonymi pomidorami, podsmażoną cebulką podane z sosem śmietanowo-serowym. Z przepisu wychodzi około 30 pierogów (zależy od wielkości).

Składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE
ZACZYN:

  • 200 ml mleka 3,2%
  • 40 g mąki (2 łyżki)
  • 25 g drożdży (1/4 paczki)
  • szczypta cukru

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 40 g masła (1 łyżka)
  • 1 duże jajko
  • gałka muszkatołowa
  • sól

Farsz

  • 300 g śledzia – Beczka śledzi – filety z olejem wiejskim SEKO 550 g
  • 2 cebulki + oliwa z oliwek rafinowana do podsmażenia (po usmażeniu ok. 150 g)
  • 75-100 g suszonych pomidorów z zalewy (nie suszone)
  • sól, pieprz

Na wierzch:

  • białko
  • pestki dyni

Sos

  • 200 ml śmietany 30%
  • 50-70 g sera pleśniowego Blue

Sposób przygotowania:

Zaczyn

  1. Mleko wlewamy do rondelka i podgrzewamy.
  2. Wsypujemy mąkę, rozkruszamy drożdże, posypujemy szczyptą cukru. Lekko mieszamy.
  3. Odstawiamy na 15-20 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Ciasto

  1. Masło rozpuszczamy w rondelku.
  2. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy zaczyn, dodajemy całe jajko, rozpuszczone masło (może być ciepłe) oraz dobrą szczyptę soli i odrobinę gałki muszkatołowej.
  3. Zagniatamy energicznie ciasto. W razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki. Ciasto musi być bardzo elastyczne i sprężyste, powinno być wyrabiane przynajmniej 10-15 minut.
  4. Wkładamy do czystej miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Farsz

  1. Cebulkę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie na małym ogniu.
  2. Filety śledziowe oraz suszone pomidory kroimy w kosteczkę, dodajemy cebulkę, mieszamy.
  3. Nie musimy dodawać już oliwy, jeśli suszone pomidory były z zalewy. A jeśli były w mocno przyprawionej zalewie – praktycznie nie musimy doprawiać farszu. Jeśli jest taka potrzeba, robimy to solą i pieprzem.

Ciasto

  1. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 2-3 części, rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wykrawamy kółeczka.
  2. Łyżeczką nakładamy farsz i zaklejamy, najlepiej ręcznie.
  3. Pierogi sparujemy rozbełtanym białkiem jajka, posypujemy pestkami dyni, kładziemy na blaszce do pieczenia, pozostawiając 2-3 cm odstępu między jednym a drugim.
  4. Pieczemy ok. 10 minut w piecyku rozgrzanym do 200’C z włączonym termoobiegiem na środkowej półce.

SOS

  1. Śmietanę ubijamy za pomocą miksera, dodajemy ser pleśniowy i miksujemy na jednolitą masę.
  2. Pierogi podajemy na ciepło lub na zimno z dodatkiem sosu.