Pieczony łosoś norweski w zielonym sosie

Owoce morza, czyli słynne frutti di mare są podstawą diety śródziemnomorskiej. Łosoś norweski, stanowi jedno z licznych bogactw norweskich wód.

Pieczony łosoś norweski w zielonym sosie

Owoce morza mają mnóstwo witamin takich jak np. witaminy z grupy B i mikroelementów – jod, selen, fluor, żelazo oraz cynk. Zawierają też dużo białka, więc swobodnie mogą zastąpić mięso w codziennej diecie. Z pewnością słyszeliście o tym, że ryby i owoce morza są świetnym afrodyzjakami. Badania pokazują, że pary które po nie sięgają kochają się o 22% częściej niż te, które spożywają ich bardzo mało lub nie jedzą ich wcale. Morskie mięczaki i skorupiaki, a w szczególności krewetki i ostrygi, zawierają cenne kwasy tłuszczowe omega 3, które biorą udział w syntezie dopaminy, zwanej również hormonem szczęścia.

Składniki:

  • 350 g filetu z łososia norweskiego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3/4 szklanki bulionu
  • po szczypcie białego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • 3/4 łyżki mąki
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 pęczek szparagów
  • ryż jaśminowy

Przygotowanie:

  1. Filet łososia norweskiego kroimy na 2 porcje
  2. Opłukujemy go i wkładamy do głębokiego talerza, doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy sosem sojowym, olejem roślinnym, sokiem z limonki i miodem
  3. Po wymieszaniu, przewracamy na drugą stronę i zostawiamy do zamarynowania na ok. 1,5 godziny
  4. Układamy łososia w żaroodpornym naczyniu i polewamy marynatą
  5. Pieczemy przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 250 stopni
  6. W garnku gotujemy bulion, w oddzielnej miseczce mieszamy ze sobą mąkę i śmietankę, następnie wlewamy zawartość miski do garnka, bez przerwy mieszając
  7. Gotujemy na małym ogniu przez chwilę
  8. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem oraz wyciśniętym ząbkiem czosnku
  9. Gotujemy jeszcze kilka minut energicznie mieszając
  10. Dodajemy masło, posiekany koperek i sok z cytryny
  11. Po zagotowaniu odstawiamy z ognia
  12. Podajemy z dodatkami np. z ugotowanymi szparagami i ryżem, polane kremowym sosem koperkowym

Smacznego!