Pierogi z twarogiem i jagodami

Na przełomie maja i czerwca sklepowe półki i stragany uginają się od świeżych owoców sezonowych – warto wykorzystać je nie tylko do przyrządzania deserów i przekąsek, ale również do dań głównych.

Pierogi z jagodami i twarogiem
Pierogi z twarogiem i jagodami

Wakacyjna propozycja obiadowa

Pierogi z jagodami i twarogiem to pyszny sezonowy obiad. Z tego powodu, już w lipcu pojawiają się jagody i grzech nie wykorzystać ich jako nadzienie do pierogów. Pamiętajcie, aby kierować się tą zasadą: mało, częściej i zdrowo!

Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna 500g
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • letnia woda 1 szklanka

Składniki na farsz:

  • twaróg wiejski półtłusty 500g
  • żółtko jajka 2szt.
  • świeże jagody 1 szklanka
  • cukier 3 łyżki
  • śmietana kwaśna 12 % 3 łyżki

Sposób przygotowania pierogów z jagodami i twarogiem:

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać olej i powoli lejąc letnią wodę – zarobić elastyczne ciasto.
  2. Rozwałkować na grubość ok. 0,3 cm i szklanką wyciąć krążki.
  3. Do twarogu dodać żółtka jaj, cukier i całość dokładnie wymieszać.
  4. Na koniec dodać jagody i wyrobić dłonią.
  5. Z tak przygotowanej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
  6. Z gotowego farszu i krążków ciasta ulepić pierogi.
  7. Ugotować w lekko osolonej wodzie, od wypłynięcia – ok. 2 minuty.
  8. Najlepiej smakują polane kwaśną śmietaną (np. 12% od OSM Piątnica) i posypane brązowym cukrem.
  9. Do dekoracji można wykorzystać listki tymianku lub bazylii.

Jagody to owoce, które były traktowane jako lek na wiele chorób. Suszone, czy w kompocie musiały być w każdym domu. Często zastępowały antybiotyki, zatem leczono nimi zakażenia, i tyfus czy gronkowca. Również działają na pasożyty: glisty i owsiki.