Pikantna zupa z groszku

Wiosną możemy postawić na lżejsze posiłki, ale pamiętajmy, aby nadal były pożywne i dostarczały niezbędnej nam energii. Nasza dieta powinna być pełna zdrowych warzyw, przypraw oraz ziół.

zupa groszkowa
Pikantna zupa z groszku

Zupy to przepis na pyszny, pełnowartościowy i niskokaloryczny posiłek, w którym może się znaleźć każdy z tych składników. Możemy je przyrządzać na różne sposoby, np. na słodko lub pikantne. Warto spróbować każdego z nich!

Składniki:

  •  1 puszka zielonego groszku marki Sandra
  •  0,5 l bulionu warzywnego
  •  1 cebula
  •  ½ łyżki kolendry
  •  3 cm świeżego imbiru
  •  1 garść pestek prażonego słonecznika
  •  2 ząbki czosnku
  •  1 papryczka chili
  •  sól i pieprz
  •  oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy przez około 4 minuty cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek, starty imbir i drobno posiekaną papryczkę chili.
  2. Następnie dodajemy odcedzony groszek i smażymy kolejne 4 minuty.
  3. Po upływie tego czasu wszystkie składniki zalewamy bulionem warzywnym, doprawiamy solą i pieprzem oraz gotujemy, aż groszek zrobi się miękki, czyli około 10 minut.
  4. Gdy zupa lekko ostygnie miksujemy ją na za pomocą blendera. Gotowy krem podajemy z kolendrą i pestkami prażonego słonecznika.