Pilaw z indykiem i kurkami

Choć pilaw swe korzenie ma w kuchni arabskiej, to i w Europie znajdziemy wielu wielbicieli potrawy. Sposobów na przyrządzenie tego prostego dania jest mnóstwo – eksperymentować można do woli.

pilaw z kurczakiem
Pilaw z indykiem i kurkami

Nasza propozycja to połączenie delikatnego indyka z warzywami i  sezonowymi grzybami – kurkami. Pilaw możemy podawać jako osobą potrawę, ale także jako dopełnienie innych dań na naszym stole.

Składniki:

  •  Masło Ekstra „Piątnica” 2 łyżki
  •  ryż basmati 150g
  •  filet z indyka 200g
  •  cebula 1 średnia szt.
  •  olej rzepakowy 3 łyżki
  •  świeże kurki 150g
  •  natka pietruszki 1 mały pęczek
  •  sól, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ryż parokrotnie umyć w zimnej wodzie. Następnie ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie i odcedzić.
  2. Filet z indyka pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, podsmażyć na jasnozłoty kolor na oleju. Kurki umyć, odsączyć z wody i w całości lub przekrojone na pół dodać do indyka z cebulą.
  3. Całość poddusić na patelni przez 3-4 minuty. Dodać przyprawy do smaku, wcześniej ugotowany ryż i masło.
  4. Wszystko poddusić przez kolejne parę minut.
  5. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.
  6. Podawać jako samodzielne danie.

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy