Pizza bez drożdży

Nudzi cię tradycyjne, drożdżowe ciasto? Spróbuj nowej alternatywy ciasta do pizzy pieczonego bez użycia drożdży!

Pizza bez drożdży

Składniki:

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki oliwy,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2/3 szklanki mleka (jeśli nie możecie mleka zastąpcie letnią wodą),
  • sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia i inne ulubione.

Na wierzch:

  • 2/3 słoika Pasteny – pasty z suszonych pomidorów z serem corregio OLE! + 1/3 szklanki przecieru pomidorowego,
  • szynka parmeńska,
  • oliwki czarne krojone,
  • duża kulka mozzarelli,
  • garść rukoli i bazylii,
  • 2 świeże pomidory.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Posypujemy solą.
  2. Z mąki formujemy stożek i na środku robimy dołek, do którego wlewamy mleko/wodę oraz oliwę.
  3. Posypujemy ziołami i zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto.
  4. Rozwałkowujemy i przekładamy na blachę posmarowaną oliwą i podsypaną mąką lub bułką tartą. Możemy także położyć na papierze do pieczenia, choć lepsza będzie blacha.
  5. Ciasto smarujemy Pasteną – pastą z suszonych pomidorów z serem corregio OLE!, przecierem.
  6. Nakładamy na nie plasterki pomidora, mozzarelli i obsypujemy kilkoma liśćmi bazylii.
  7. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.
  8. Na sam koniec dodajemy szynkę oraz czarne oliwki.
  9. Pieczemy kilka minut.
  10. Po wyjęciu z piekarnika od razu układamy szynkę. Najlepsza na ciepło.