Domowa pizza z mozzarellą i bazylią

Sekret tradycyjnej, włoskiej pizzy tkwi w prostocie. Cienkie ciasto, aromatyczny sos oraz bazylia i mozzarella wystarczą, aby przygotować przepyszne, szybkie danie rodem ze słonecznej Italii.

Pizza
Domowa pizza z mozzarellą i bazylią

Pizza nie musi być z pizzerii, żeby doskonale smakowała. Możesz przyrządzić ją sama, a w dodatku wcale nie zabierze Ci to dużo czasu. Na co więc czekasz? Do dzieła!

Składniki:

  • 1 puszka krojonych pomidorów w puszce Valfrutt
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 duża kulka sera typu mozzarella
  • 100g bazylii
  • oliwa z oliwek Olitalia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj w misce mąkę, dodaj drożdże i cztery łyżki stołowe oliwy. Dolej wodę i zagnieć ciasto na miękką i elastyczną masę. Możesz użyć do tego miksera. Przykryj miskę ściereczką z materiału i odłóż na godzinę, aby drożdże mogły urosnąć.
  2. Posyp blat mąką, aby ciasto się do niego nie kleiło. Rozłóż ciasto na blacie i rozwałkuj do grubości 0,5 cm.
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj olejem. Rozłóż ciasto na blasze i rozsmaruj na nim równomiernie pomidory krojone. Na wierzchu ułóż pokrojony w cienkie plasterki ser. Dopraw całość solą i pieprzem oraz skrop oliwą z oliwek.
  4. Piecz w wysokiej temperaturze przez około 10 minut. Jeżeli spód pizzy jest zarumieniony, wyjmij ją z piekarnika.
  5. Udekoruj pizzę bazylią.