Placuszki z dyni z sosem miętowo-jogurtowym

Jak namówić dziecko do zjedzenia czegoś zdrowego? Ten częsty dylemat, który towarzyszy większości rodziców, rozwiązać możemy dzięki umiejętnemu dostarczaniu w potrawach wartościowych i jednocześnie smacznych składników. Z odsieczą przybywa mistrz kuchni - Pascal Brodnicki!

Pascal dla najmłodszych - placuszki z dyni z sosem miętowo-jogurtowym
Pascal dla najmłodszych – placuszki z dyni z sosem miętowo-jogurtowym

Pascal Brodnicki znalazł sposób na to, jak w ciekawy sposób zaserwować najmłodszym warzywa. Wystarczy przygotować placuszki, po które zwykle bardzo chętnie sięgają dzieciaki, i uzupełnić ich recepturę dynią. Jest ona bardzo uniwersalnym warzywem, które wykorzystać możemy w różnoraki sposób w naszej kuchni, szczególnie jesienią. W formie placuszków, z dodatkiem sosu miętowo – jogurtowego, podbije podniebienia zarówno wszystkich milusińskich, jak i ich… rodziców!

Placuszki z dyni z sosem miętowo-jogurtowym

Przepis na: 4 porcje

Składniki:

  • posiekana cebula – 1 sztuka
  • posiekany pęczek natki pietruszki – 1 sztuka
  • mąka – 150 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek – 50 mililitrów
  • jajo – 3 sztuki
  • starta dynia – 800 gramów
  • sól i pieprz
  • jogurt naturalny – 1 sztuka
  • posiekany pęczek mięty – 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce rozmieszaj: jajka, startą dynię, pietruszkę, mąkę, sól i pieprz.
  2. Na patelni rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki – będzie to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Smaż placki o średnicy 4 cm przez 3 minuty z każdej strony.
  3. W międzyczasie wymieszaj jogurt z miętą, szczyptą soli i pieprzem.
  4. Podsmażone na złoto placuszki podawaj z sosem miętowo – jogurtowym. Bon appétit!