Pomysłowa zupa szparagowa

Wyjątkowo smaczna skarbnica składników odżywczych – tak można określić zupę ze szparagów z makaronem. Tym niezwykłym pomysłem możemy zaskoczyć naszych gości, zadbać by ich podniebienia oszalały i na długo zapamiętały tę charakterystyczną kompozycję smaków.

Zupa szparagowa. Fot. Międzybrodzki Makaron
Zupa szparagowa. Fot. Międzybrodzki Makaron

Szparagi są przecudownym leczniczo warzywem. Zawierają pełne bogactwo witamin i minerałów. Na dodatek należą do produktów o niskiej zawartości kalorii. Wspomagają odchudzanie, w 100 gramach zamierają tylko 20 kcal. Co ważne, zapobiegają nowotworom, wspomagają wydzielanie pokarmu podczas laktacji kobiet oraz są świetnym afrodyzjakiem.

Składniki:
– Międzybrodzki Makaron krajanka – 250 g
– wiązka białych szparagów
– woda – 0,75 l
– sos sojowy – 1 łyżeczka
– śmietanka słodka 18% -100 ml
– śmietana kwaśna 18% – 100 ml
– masło – 1 łyżka
– mąka – 1 łyżeczka
– sól, cukier, biały pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Międzybrodzki Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.

2. Szparagi obieramy, kroimy na pół i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru.

Części z główką wyciągamy, a dolne części miksujemy z wodą, w której się gotowały.

3. Przecieramy przez sito, aby pozbyć się łyk, dodajemy sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło.

4. Obie śmietany łączymy z mąką, hartujemy niewielką ilością zupy i wszystko łączymy.

5. Na koniec dodajemy szparagi z główką i makaron.

Przepis przygotował: Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Robert Muzyczka