Przekąski w klimacie orientu

Każdy, kto organizuje imprezę sylwestrową chce, aby była ona wyjątkowo udana. To w końcu niezwykła i jedyna taka noc w roku. Przyjęcie na długo pozostanie we wspomnieniach uczestników, jeżeli zaplanujemy spotkanie w klimacie orientu.

przekaski w klimacie orientu
Przekąski w klimacie orientu

Aby w pełni poczuć bliskowschodnią atmosferę należy zadbać o odpowiednie dekoracje i poprosić gości o przyjście w pasujących do tematu przewodniego strojach. Bardzo ważną kwestią w tym przypadku będzie także jedzenie – orientalne przekąski to pyszne i proste w przygotowaniu menu, dlatego bez problemu wykonamy je sami. Oto trzy przepisy na dania, które z pewnością zasmakują waszym sylwestrowym gościom.

Kremowy dip z tahiny

Tahina to pasta przygotowywana z nasion sezamu. Doskonale smakuje z dodatkiem miodu – w tej wersji najlepiej kosztować ją ze świeżym pieczywem. Wykorzystywana jest także do przygotowywania sosów oraz jako dip do mięs i warzyw. Tahina to również główny składnik orientalnych zup i wyśmienitej, śródziemnomorskiej chałwy. Na sylwestrowy wieczór polecamy tahinę z dodatkiem natki pietruszki i jajka.

Składniki:

  • 1 – 3 ząbki czosnku
  • ½ szklanki tahiny (np. tahina marki Jasmeen)
  • ½ szklanki soku z cytryny
  • 6 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • woda
  • sól do smaku

Czosnek przepuścić przez wyciskacz, rozetrzeć z solą i wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny. Następnie dodać tahinę i ciągle mieszając wlać pozostały sok z cytryny. Dodać wody, tak aby powstał gęsty, jednolity krem. Wsypać posiekaną pietruszkę i dokładnie wymieszać. Potem przełożyć do miseczki. Jajko pokroić w plasterki i przystroić nim gotowy dip. Podawać z chlebkiem pita lub świeżym pszennym pieczywem.

Hummus

Hummus, czyli pasta z cieciorki z dodatkiem tahiny, to pyszna przystawka kuchni arabskiej, oryginalnie pochodząca z Libanu. Doskonale smakuje jako dip do pieczywa, na przykład typu pita oraz surowych warzyw. Warto wypróbować ją także z odrobiną soku z cytryny i oliwy, a także z czosnkiem lub pietruszką.

Składniki:

  • 2 puszki (400 g) ciecierzycy w zalewie (np. cieciorka gotowana marki Jasmeen) 300 g tahiny (np. tahina marki Jasmeen)
  • 370 ml świeżego soku z cytryny
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 60 ml oliwy
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • ostra papryka w proszku

Do małej miseczki przełożyć ok. 50 g ciecierzycy i pozostawić do przybrania gotowej potrawy. Do większej miski przełożyć resztę ciecierzycy i zalewę z jednej puszki, tahinę, sok z cytryny, czosnek oraz sól. Miksować, aż pasta stanie się gładka i kremowa. W razie potrzeby dodać więcej soku z cytryny lub wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Po przełożeniu do miseczki, która trafi na stół zrobić wgłębienie pośrodku potrawy i skropić je oliwą. Przystroić pozostawioną ciecierzycą i pietruszką. Jeżeli lubimy potrawy w wersji ostrej możemy posypać hummus ostrą papryką w proszku. Podawać z chlebkiem pita lub pokrojonymi warzywami.

Jeżeli zabraknie nam czasu na samodzielne przygotowanie hummusu możemy kupić równie smaczny, gotowy produkt (np. Hummus marki Jasmeen). Po przełożeniu na talerzyk, podobnie jak hummus naszej produkcji tak i ten, przyozdabiamy pietruszką i skraplamy oliwą.

A na deser…

Podczas sylwestrowej nocy goście z pewnością zechcą przekąsić również coś słodkiego. Idealnie sprawdzi się chałwa, która powstaje ze zmiażdżonych nasion sezamu połączonych z delikatnym karmelem. To jeden z ulubionych przysmaków w krajach Bliskiego Wschodu. Wystarczy pokroić ją w plasterki i rozłożyć na talerzu. Warto wybrać chałwę z dodatkiem pistacji (np. marki Jasmeen, która pochodzi bezpośrednio z krajów Orientu, z kolebki kuchni arabskiej – z Libanu) i rozłożyć wokół niej nierozłupane orzechy – potrawa będzie się prezentować bardzo egzotycznie i pysznie.

Wszystkie produkty marki Jasmeen do kupienia na www.sklep.smacznego.pl

Ceny wybranych produktów:

  • Tahina, słoik 400 g – 17,60 zł
  • Hummus, puszka 380 g – 4,40 zł
  • Cieciorka gotowana, puszka 400 g – 4,50 zł
  • Chałwa pistacjowa, pojemnik 400 g – 19,99 zł