Przepis na krem z marchwi

Jak jesień, to tylko rozgrzewające zupy! Dziś polecamy pyszny krem z marchwi - nic prostszego.

Przepis na krem z marchwi Foto Piotr Wroniewicz
Przepis na krem z marchwi Foto Piotr Wroniewicz

Składniki:

  • 6 dużych marchwi
  • 1 niewielki kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 2 średnie ziemniaki
  • przyprawy: sól, pieprz, ostre curry, chili w płatkach, kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy
  • świeży kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża kolendra
  • mała puszka mleka kokosowego

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa – pietruszkę, ziemniaki, marchew i selera obieramy i kroimy w mniejsze kawałki
  2. Dodajemy sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie
  3. Zalewamy wodą na wysokość 2 centymetrów ponad poziom warzyw i gotujemy na małym ogniu aż będą miękkie
  4. Zdejmujemy z ognia. Wyjmujemy ziele i liść laurowy, a całość blendujemy
  5. Dodajemy posiekaną świeżą kolendrę, czosnek, starty imbir i mleczko kokosowe
  6. Doprawiamy ostatecznie solą, pieprzem, kurkumą, ostrym curru i chili
  7. Gotujemy ostatnie 2 minuty, aby zupa była gorąca

Smacznego!

 

źródło: Kukbuk

Przepis: Samar Khanafer, www.blogsamar.com

Zdjęcie: Piotr Wroniewicz.

Wpis znaleziono dzięki:

- Krem z marchwi

- Pzepis na obiad

- Jesienne przepisy