Przepis na kurczaka w pomarańczach

Owoce nie tylko na deser! Kurczak w pomarańczach to potrawa, którą przygotowuje się błyskawicznie, a jego smak zostaje w pamięci na długi czas. Kto się skusi?

poma
Przepis na kurczaka w pomarańczach

Zima to sezon na cytrusy – zajadamy się pomarańczami, mandarynkami, grejpfrutami. I dobrze – mają one sporo pożądanej witaminy C. Witamina C wspomaga działanie układu odpornościowego. Owoce cytrusowe sprawdzą się nie tylko w sałatce czy deserze. Pomarańcze na przykład można wykorzystać w przepisie na danie obiadowe – najlepiej pasują do mięsa drobiowego.

Składniki:

• 400 g piersi z kurczaka
• Fix Kurczak w delikatnym sosie curry Knorr
• 2 cebule
• 3 pomarańcze
• 10 g świeżego imbiru
• 10 g pistacji lub innych orzechów
• pęczek natki kolendry
• 50 ml oleju słonecznikowego

Sposób przygotowania:

1. Mięso z kurczaka pokrój w paski, cebule pokrój w piórka, natomiast imbir obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Natkę kolendry posiekaj.
2. Pomarańcze obierz, odkrawając skórę dookoła. Wytnij z pomiędzy włókien „filety”, a z reszty wyciśnij sok.
3. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Podsmaż kurczaka razem z cebulą i imbirem. Po kilku minutach dodaj orzechy.
4. Przygotuj Fix Knorr zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i wymieszaj z zawartością patelni, dzięki temu nadasz smak potrawie. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 3 minut.
5. Tuż przed podaniem, dodaj pozostały sok z pomarańczy, wykrojone cząstki owocu i posiekaną natkę kolendry.

Wpis znaleziono dzięki:

- Przepis na kurczaka

- Cytrusy

- Zbilansowana dieta