Przepis na leczo po polsku z boczkiem i pomidorami

Leczo ma w sobie coś z polskiego bigosu - każdemu smakuje i każdy robi je w inny sposób. Spoiwem są odpowiednio: papryka i kapusta kiszona. W kwestii pozostałych składników właściwie jedynym ograniczeniem jest nasza kulinarna fantazja i umiejętność łączenia smaków.

leczo-z-boczkiem-i-pomidorami

Na pyszną potrawę nie trzeba długo czekać! Leczo można przygotować bardzo szybko, zwłaszcza jeśli zamiast na mięso – postawimy na kiełbasę. Możemy też zastąpić je boczkiem.

Składniki:

  •     1 kg cukinii
  •     Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
  •     Przyprawa w płynie Delikat Knorr
  •     50 dag cebuli
  •     50 dag wędzonego boczku
  •     4 ząbki czosnku
  •     1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  •     6 sztuk świeżych listków bazylii
  •     3 łyżki pieprzu
  •     oliwa z oliwek
  •     2 pomidory
  •     0,5 szklanki wody

Sposób przygotowania:

1. Wędzony boczek pokrój w dosyć grubą kostkę i posyp słodką papryką w proszku. Zrumień go na rozgrzanej oliwie z oliwek.
2. Następnie cebulę pokrój w kostkę, czosnek zmiażdż i dodaj do boczku. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez chwilę, cały czas mieszając.
3. Obierz cukinie, oczyść i opłucz, po czym pokrój w grubą kostkę.
4. Umyj pomidory, sparz je, obierz ze skórki i podobnie jak cukinie, pokrój w grubą kostkę.
5. Do rondelka wlej 1/2 szklanki wody i po zagotowaniu rozprowadź w niej kostkę Rosołu szlachetnego drobiowo-warzywnego Knorr, dzięki czemu wywar będzie miał wyśmienity smak.
6. Dodaj cukinie oraz pomidory do garnka z boczkiem, dolej bulion.
7. Całość ponownie wymieszaj i duś na średnim ogniu, pod przykryciem, przez 20 minut. Dodaj bazylię, i dla smaku przyprawę.