Przepis na marynaty do mięsa z grilla

Przygotowanie mięsa należy rozpocząć marynaty. Cała ukryta magia smaku właśnie tkwi w leżakowaniu mięsa kilka godzin.

Barbecue grill in sunlight in the garden
Przepis na marynaty do mięsa z grilla

Aby mięso było kruche i soczyste, warto poddać go marynacie. Najlepsza, którą możemy polecić to ta do jasnego drobiu!

(na 1kg)

Składniki:

  • 250 ml gęstego jogurtu
  • skórka tarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka kardamonu w proszku
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki łączymy i mieszamy z porcjami mięsa.
  • Marynujemy do 3 godzin. Przed wyłożeniem mięsa na ruszt zdejmujemy marynatę.

Marynata do wieprzowiny

(na 1kg)

Składniki:

  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki majeranku
  • 2 goździki
  • 1/2 łyżki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej.

Przygotowanie:

  1. W moździerzu utłucz goździki, ziele angielskie i sól. Dodaj majeranek i czosnek i utłucz na miazgę.
  2. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Porcje mięsa natrzyj marynatą na 3 godziny przed wrzuceniem na ruszt.Autor: szef kuchni Adam Chrząstowski / Ed Red, Kraków

Wpis znaleziono dzięki:

- Marynata do mięs

- Marynowane mięso

- Jak marynować mięso