Przepis na Carpaccio z buraków z hummusem

Przepis na wyjątkowo efektowną potrawę, która podbija podniebienia ale i syci inne zmysły...

przepis
Przepis na Carpaccio z buraków z hummusem

Prezentuje się imponująco, dlatego bez wątpienia można ją przysłowiowo konsumować także oczami. Carpaccio z buraków smakuje doskonale, a do tego utrzymane jest w trendzie zdrowej kuchni. Szczególnym dodatkiem podkreślającym smak i nadającym charakteru całej potrawie jest hummus, który oprócz swojego niebanalnego smaku jest skarbnicą wartości odżywczych. Carpaccio jest świetną propozycją zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni, jak i wegetarian oraz wegan.

Składniki (dla 4 osób):

  • 1 granat
  • 3-4 czerwone buraki
  • 2 opakowania hummusu klasycznego (np. Well Well)
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • pęczek natki pietruszki
  • garść rukoli
  • ziarna czarnuszki
  • ziarna słonecznika
  • tłuczony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Buraki gotujemy, studzimy, obieramy i kroimy na cienkie talarki, które układamy na talerzu.
  2. Doprawiamy oliwą oraz octem balsamicznym, posypujemy tłuczonym pieprzem.
  3. Na buraki nakładamy łyżeczką porcje hummusu.
  4. Wszystko przybieramy natką pietruszki, rukolą, ziarnami granatu oraz czarnuszką i prażonym (na suchej patelni) słonecznikiem.

Wskazówka: Jeżeli mamy bardzo mało czasu, możemy ekspresowo przygotować carpaccio, kupując ugotowane buraki (zamykane termicznie) – wówczas efektowna potrawa powstanie już w 20 minut.

Gotowe! Wszystkiego Smacznego!