Przepis na chleb szarpany naszej czytelniczki Magdaleny Faltyn

Przepis na chleb szarpany naszej czytelniczki Magdaleny Faltyn

Składniki na ciasto:

  • 4 dkg świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 60 dkg mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Masło do posmarowania chlebka
  • 13 dkg masła
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuścić , do przestudzonego dodać posiekaną natkę i czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszać
  2. Drożdże rozetrzeć z cukrem dodać ciepłe mleko i łyżkę mąki. Ciasto zostawić do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięty rozczyn wymieszać z resztą składników.
  4. Ciasto cienko rozwałkować i posmarować masłem ziołowym.
  5. Tak przygotowane ciasto kroimy w paski ok 4-5 cm. Paski ciasta składamy w harmonijkę i układamy w blaszce.
  6. Zostawiamy trochę luzu między nimi bo nam urosną…reszta masła, która nam została polewamy na górę chlebka.
  7. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut