Przepis na doskonały meksykański kurczak w sosie mole z czekoladą i chili

Delikatne mięso Kurczaka Zagrodowego w słodko-ostrej oprawie jest doskonałym daniem dla każdego, kto lubi oryginalne połączenie smakowe. Mole to, bowiem bardzo popularny na całym świecie tradycyjny meksykański sos na bazie dużej ilości ostrej papryczki, pomidorów i gorzkiej czekolady.

Meksykański kurczak w sosie z czekoladą
Meksykański kurczak w sosie z czekoladą

Czekolada świetnie łagodzi pikantny smak chili i sprawia, że całość smakuje niezwykle subtelnie. Zazwyczaj podaje się go z drobiem oraz takimi dodatkami jak ryż i warzywa. W duecie z mięsem tworzy danie wyjątkowe.

Mięso jest kruche, soczyste i doskonale komponuje się z bardziej dominującymi smakami. To produkt najwyższej jakości o smaku jak sprzed lat. Przyrządzając go według przepisu z pewnością zachwycimy najbliższych przy okazji zabierając ich w niezwykłą kulinarną podróż do Meksyku!

Składniki:

– 2 piersi z Kurczaka Zagrodowego
– 2 łyżki oliwy
– 1 cebula czerwona
– puszka pomidorów krojonych
– 1 papryczka chili
– 100 g czekolady gorzkiej
– sól i pieprz
– garść posiekanych pistacji
– ryż do podania

Przygotowanie:
Piersi Kurczaka Zagrodowego pokroić w średniej wielkości kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę oraz chili. Gdy cebula się zeszkli dodać mięso, podsmażać kilka minut, mieszając. Dodać pomidory i czekoladę, dusić, aż czekolada się rozpuści, doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem, posypane pistacjami.

Smacznego!