Przepis na jesienny makaron penne

przepis na jesienne pene
Makaron penne stał się ulubionym daniem polaków. Kiedyś „rurki” dziś penne, ważne że jesteśmy otwarci na nowe smaki.

Polecamy smaczne penne z kurkami oraz jesienny makaron penne.

Przepis na jesienny makaron penne

SKŁADNIKI
400g makaronu pióra Mamma Mia
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
1 garść liści szałwii lub 0,5 łyżeczki suszonej
1 gałązka rozmarynu lub szczypta suszonego
5 łyżek masła
300 g grzybów leśnych np. kurek
1 cukinia
100 ml białego wytrawnego wina

PRZYGOTOWANIE
Czosnek i cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle na wolnym ogniu aż się zeszklą. Dodać oczyszczone i pokrojone w plastry grzyby i zioła. Dusić przez około 10 minut. Cukinię pokroić w kostkę. Dodać do sosu. Poddusić całość przez chwilę. Podlać winem i dusić aż płyny się zredukują a warzywa będą miękkie. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzony makaron dodać do warzyw, wymieszać i dusić całość przez chwilę.