Przepis na Migdałówkę!

Przepis na słodką migdałówkę, autorstwa Moniki Honory

migdałówka
Przepis na Migdałówkę!

Składniki:

  • 1,5l mleka 2%
  • 2-3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki gorzkich migdałów
  • 1,5 szklanki słodkich migdałów
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • ¾ szklanki ryżu
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Opłucz ryż, a następnie ugotuj go na małym ogniu w osolonej wodzie. Pamiętaj przy tym, aby często mieszać żeby ryż się nie skleił. Ugotowany i odcedzony ryż powinien być dosyć sypki.

2. Całe migdały sparz we wrzątku, zdejmij z nich skórkę i zmiksuj.

3. Sparz rodzynki odsącz z nich wodę.

4. Na wolnym ogniu ugotuj mleko, dodaj masło, migdały, rodzynki i ryż.

5. Wszystko razem wymieszaj i w razie potrzeby dopraw wedle uznania.

Smacznego!