Przepis na pyszną konfiturę jabłkowo-jeżynowa

Sierpień to więcej stonowanych barw jak np. szlachetny granat. By w tym miesiącu wprowadzić ten kolor do swojej kuchni postaw na jeżyny, aronię i jagody. Nie dość, że będzie pysznie, to jeszcze zdrowo!

Pixabay15

Ze wszystkich owoców leśnych jeżyny mają najwięcej witaminy E, zwanej witaminą młodości. Nie bez powodu są składnikiem wielu kosmetyków, głównie maseczek opóźniających procesy starzenia – chronią skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi nadmierną ekspozycją na słońce i przyspieszają syntezę kolagenu. Dlatego też dziś podajemy przepis na konfiturę z jabłek i jeżyn!

Składniki (na 4 słoiki (po 320 ML)):

  •  15 g imbiru, świeżego korzenia, obranego, pokrojonego na kawałki
  • 1000 g jabłek, pokrojonych w ćwiartki, bez gniazd nasiennych
  •  300 g jeżyn
  • 100 g cukru
  •  1 – 2 szczypty cynamonu, mielonego
  •  15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Sposób przygotowania:

1. Do Imbir zetrzeć na tarce na małych oczkach.
2. Do blendera włożyć imbir, dodać jabłka i zblendować.
3. Do garnka przełożyć zblenowane jabłka z imbirem, dodać jeżyny i gotować przez ok 20 minut co jakiś czas mieszając.
4. Dodać cukier, cynamon i sok z cytryny, gotować jeszcze przez ok. 30 minut.
5. Zawartość naczynia miksującego przelać do suchych, wyparzonych słoików i natychmiast zakręcić. Słoiki obrócić dnem do góry i pozostawić na 10 min, ponownie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Słoiki należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
6. Podawać jako dodatek.

Źródło: Thermomix