Przepis na risotto z dynią

Risotto z dynią to dobre rozwiązanie na obiad szczególnie o tej porze roku. Poznaj wyjątkowy przepis na smaczne danie!

risotto z dynią
Przepis na risotto z dynią.

Przedstawiamy przepis na pyszne risotto z dynią!

Składniki na jedną porcję:

  • Dynia 200 g
  • Szalotka 50 g
  • Ryż arborrio 100 g
  • Tymianek
  • Wino białe 50 ml
  • Odrobina oliwy
  • Masło około 10 g
  • Grana padano 60 g
  • Siemię lniane 10 g
  • Wywar warzywny około 100 ml
  • Pestki dyni

Czas przygotowania: 40 minut

Sposób przygotowania:

  1. Szalotkę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle w głębokim garnku. Do naczynia dodać ryż i prażyć do uzyskania białego koloru.
  2. Następnie dodać wino, tymianek i wywar z warzyw. Ryż powinien być al dente, szacunkowy czas przyrządzania to około 10minut.
  3. Dynię skropioną oliwą piec w 175 stopniach przez około 20 minut.
  4. Po wyjęciu z piekarnika zmiksować dynię na gładkie puree.
  5. Przyprawioną masę dodać do ryżu, dodać odrobinę masła i starty ser grana padano.
  6. Podawać z świeżo tartym serem grana padano, prażonymi pestkami dyni i siemieniem lnianym.

Smacznego!