Przepis na węgierski gulasz z polską kiełbasą

Wyroby Chrzanowskiej Manufaktury Wędlin doskonale sprawdzają się w klasycznych przepisach na dania wielu kuchni świata. W we wrześniu polecamy pyszny gulasz węgierski z dodatkiem Kiełbasy Myśliwskiej Suchej z szynki z Chrzanowa!

Wegierski gulasz z polska kielbasa
Przepis na węgierski gulasz z polską kiełbasą.

Gulasz węgierski z Kiełbasą Myśliwską

Składniki:

  • 25 dkg wieprzowiny
  • 25 dkg Kiełbasy Myśliwskiej Suchej z szynki z Chrzanowa
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów bez skórki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju lub smalcu
  • Mielona ostra papryka
  • Mielony kminek
  • pieprz
  • sól
  • natka pietruszki

 Sposób przygotowania:

  1. Mięso kroimy w kostkę i oprószamy mąką. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni lub w garnku o grubym dnie.
  2. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i podsmażamy, następnie dokładamy mięso i przeciśnięty czosnek.
  3. Całość smażymy aż mięso się zrumieni. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 30 minut. Jeśli trzeba podlewamy wodą lub bulionem.
  4. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę, pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory z puszki oraz ostrą paprykę i kminek.
  5. Dusimy jeszcze ok. 15-25 minut. Przekładamy do miseczek i dekorujemy natką. Smacznego!