Przepis na żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami

zur-slaski
Przepis na żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami

Nudel zupa to rosół z makaronem, koniecznie wykonanym własnoręcznie. Wodzionkę natomiast przygotowuje się z czerstwego chleba, czosnku, wody i tłuszczu zwierzęcego. A bryję przyrządza się z ziarna – jęczmienia, prosa, pszenicy lub żyta.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa z dzika lub mięsa wieprzowego
  • Żurek Śląski Knorr
  • 300 g wędzonego boczku
  • marchew
  • 0,5 pora
  • 0,5 selera
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 300 g kurek
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 ziaren jałowca
  • kminek
  • majeranek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w centymetrowej grubości kostkę. Boczek oraz cebulę skrój w drobną kostkę, a kurki umyj i przekrój na pół. Wszystko razem podsmaż w garnku.
  2. Warzywa obierz i dołóż do mięsa. Całość zalej około 1,5 litra zimnej wody i doprowadź do wrzenia.
  3. Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, czosnek, jałowiec i pokruszony kminek).
  4. Żurek śląski Knorr, dla nadania smaku, przesyp z torebki do miski i rozprowadź niewielką ilością wywaru. Połącz z gotującą się zupą, ciągle mieszając – tak, aby nie powstały grudki.
  5. Wywar gotuj powoli przez około 2 godziny. Następnie usuń duże kawałki warzyw.
  6. Zupę dopraw pieprzem, majerankiem i jeśli zachodzi taka potrzeba – odrobiną soli do smaku.