Przepisy na ciasta karnawałowe

przepisy na ciasta karnawalowe

Zapachniało karnawałem,faworki, gwiazdy karnawałowe czy pączki to pyszności przypisane temu okresowi. Polecamy kilka ciekawych przepisów.

Chrust, czyli faworki

Składniki:

Wersja I:

  • czubata szklanka mąki
  • 4 żółtka
  • 1 małe jajko
  • 1½ – 2 łyżek spirytusu
  • 1 płaska łyżka masła
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • szczypta soli

Wersja II:

  • 20 dag mąki
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • ¾ łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany
  • ½ kieliszka rumu lub spirytusu

Sposób przygotowania:

  1. W obu wersjach potrzebny jest tłuszcz do smażenia (około ½ litra oleju) oraz kilka łyżek cukru pudru lub cukru pudru z wanilią do posypania faworków.
  2. Przesianą mąkę wsyp do miski, zrób wgłębienie, wlej w nie żółtka, jajko, dodaj tłuszczu, rumu lub spirytusu i soli.
  3. Posiekaj ciasto nożem, a następnie wyrabiaj je ręką przez 20 minut. Wyrobione ciasto przykryj i odstaw, by „odpoczęło”, a następnie rozwałkuj je partiami na cieniutkie plastry.
  4. Nożem lub radełkiem wykrawaj z nich prostokąty o długości 12-15 cm i szerokości 3-4 cm.
  5. Każdy pasek nadkrój wewnątrz nożem, by uzyskać nacięcie długości 3-4 cm, przez które należy przewinąć jedną połówkę paska.
  6. Tak uformowane faworki smaż, wkładając po kilka sztuk do niskiego i szerokiego rondla z rozgrzanym tłuszczem.
  7. Po lekkim zrumienieniu odwróć każde ciastko na drugą stronę, dosmaż, a potem wyjmuj ostrożnie łopatką (lub dwoma widelcami).
  8. Osącz na papierze z nadmiaru tłuszczu, przełóż na półmisek, posyp przez sitko cukrem pudrem i nie zjadaj wszystkich od razu na ciepło.

Róże karnawałowe

Składniki:

  • 20 dag mąki
  • 1 ½ łyżki masła
  • 4 żółtka
  • 1-2 łyżek śmietany
  • szczypta soli
  • 1 łyżka rumu
  • wiśnie z konfitury
  • 1 białko
  • tłuszcz do smażenia
  • 4 łyżki cukru pudru z wanilią

Sposób przygotowania:

  1. Przesianą mąkę wysyp na stolnicę, zrób zagłębienie i włóż w nie masło. Posiekaj nożem, a otrzymaną mieszaninę ukształtuj w wianuszek, w który wlejesz żółtka, śmietanę i rum oraz wsypiesz szczyptę soli.
  2. Dobrze wyrób rękami ciasto, dodając w miarę potrzeby trochę mąki (ciasto powinno być nieco twardsze niż ciasto na pierogi i powinno się dać łatwo wałkować).
  3. Wyrobione ciasto przykryj i pozostaw na kwadrans do wypoczęcia, a następnie rozwałkuj na grubość około 1 mm.
  4. Z placka wykrawaj po 3 kółka o zróżnicowanej średnicy (4 cm, 3 cm, 2 cm) na jedno ciastko. Każdy krążek nadkrawaj promieniście w pięciu punktach, starając się zachować równe odstępy między nacięciami, ale nie dokrawając do środka.
  5. Układaj na sobie trzy kółka różnej wielkości, środek każdego smarując uprzednio białkiem i przyciskając w środku palcem, by dobrze się zlepiły.
  6. Uformowane w ten sposób róże wrzucaj po kilka na rozgrzany tłuszcz (zrobiwszy uprzednio „kartoflaną” próbę jego temperatury) i smaż po obu stronach do lekkiego zrumienienia na jasnozłoty kolor.
  7. Po usmażeniu i osączeniu z nadmiaru tłuszczu, ułóż je na półmisku (talerzu) i posyp prze sitko cukrem pudrem, a w środku każdej róży umieść po jednej wiśni z konfitury.

Pączki tradycyjne

Składniki:

  • 60 mąki krupczatki
  • 6 dag drożdży
  • ¾ – 1 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 5 żółtek
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki rumu lub spirytusu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • kilka łyżek cukru pudru
  • ¾ szklanki konfitury z płatków róży (konfitury z wiśni lub marmolady)
  • 1 kg smalcu do smażenia
  • 10-15 dag cukru pudru do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj 4 łyżki mąki i tyle letniego mleka, by powstała mieszanina o konsystencji gęstej śmietany, i pozostaw do wyrośnięcia.
  2. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodaj pozostałych składników: mąkę, cukier, sól, żółtka, alkohol i nieco mleka.
  3. Wyrabiaj ciasto ręką lub użyj robota kuchennego, a gdy składniki się połączą, dodaj przestudzonego stopionego masła.
  4. Wyrabiaj ciasto, aż będzie odstawać od dłoni lub ścianek naczynia, wtedy przykryj i pozostaw w cieple do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placki o grubości około 1 cm i wykrawaj z nich krążki kieliszkiem lub małą szklanką. Na środek każdego z krążków nakładaj porcję konfitury lub marmolady, zawijaj i łącz brzegi, by uformować kulki.
  6. Możesz także nabierać łyżką porcje ciasta i formować krążki w dłoni, napełniając je nadzieniem.
  7. Pączki ułóż na desce i pozostaw w cieple (powyżej 23 stopni C) do wyrośnięcia. W niskim i szerokim rondlu rozgrzej smalec. Po uzyskaniu odpowiedniej temperatury wkładaj po kilka pączków, utrzymując rondel na małym ogniu.
  8. Gdy zanurzona w tłuszczu część pączka zrumieni się, odwróć go i dosmaż z drugiej strony.
  9. Usmażone pączki wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na papierze dla odsączenia nadmiaru tłuszczu. Po przełożeniu na czysty półmisek, posyp je przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym. I… smacznego!Iza Ryłko

Korzystałam z rodzinnych przekazów i przepisów oraz z książki Zofii Zawistowskiej „Desery i wypieki domowe” wyd. IWZZ, Warszawa 1991.