Pulpety w sosie pieczarkowym

Jeśli chcemy na posiłek przeznaczyć określony, niewielki budżet, marząc, by jednocześnie danie było naprawdę pyszne, warto kierować się kilkoma przydatnymi wskazówkami. Dziś mamy dla Ciebie danie, na które nie wydasz więcej niż 20 złotych!

Pulpety w sosie pieczarkowym
Pulpety w sosie pieczarkowym

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • Kostka Rosołu z kury Knorr
  • 50 ml śmietany 36%
  • 150 g pieczarek
  • 850 ml wody
  • Cebula
  • Łyżka natki pietruszki
  • Bułka pszenna
  • Mleko do namoczenia bułki
  • 4 łyżki mąki
  • 2 jajka

Sposób przygotowania

  1. W misce z mlekiem odciśnij bułkę. Następnie przełóż do niej mięso mielone, wbij jajka i wsyp łyżkę siekanej natki pietruszki. Ugniataj składniki do momentu wytworzenia jednorodnej masy. Dopraw ją do smaku.
  2. Uformuj niewielkich rozmiarów pulpeciki i starannie obtocz je w mące. Obsmaż mięso na złoty kolor z każdej strony. Następnie zdejmij je z patelni i odłóż na talerz.
  3. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na tej samej patelni, na której wcześniej przygotowywane było mięso. W międzyczasie podziel pieczarki na 8 części i dodaj je do smażącej się cebuli. Wsyp na patelnię pozostałą po panierowaniu mąkę, dokładnie wymieszaj ze składnikami i zalej szklanką wrzątku. Całość gotuj przez chwilę.
  4. Zawartość patelni umieść w garnku, dodaj 600 ml wody, śmietanę i zagotuj. Kiedy sos zacznie się gotować, umieść w nim przygotowane wcześniej pulpety, dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr, która podkreśli smak pulpetów, zmniejsz ogień i duś całość przez 20 minut.
  5. Przyrządzone danie serwuj z ziemniakami lub ulubionym rodzajem kaszy.