Rodem z Hiszpanii – przepis na paellę

Paella jest tradycyjną hiszpańską potrawą, która znana jest na całym świecie. Pochodzący z Walencji przysmak składa się z ryżu podsmażanego z szafranem, owocami morza oraz warzywami (papryką, pomidorem i zielonym groszkiem). W zależności od upodobań krewetki czy małże możemy zastąpić kawałkami kurczaka.

paella katarzyna bienias
Rodem z Hiszpanii – przepis na paellę. Katarzyna Bienias

Paella to danie jednogarnkowe, bardzo syte, niezwykle apetyczne, a także łatwe i szybkie w przygotowaniu. Co więcej, aby zjeść pyszną paellę nie musimy wyjeżdżać do Hiszpanii.

Składniki:

  • 20 dag ryżu do paelli marki Halina
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 czerwone papryki
  • 50 dag mieszanych mrożonych owoców morza
  • 40 dag mrożonych krewetek
  • cytryna
  • 15 dag mrożonego groszku
  • łyżka masła
  • nitka szafranu
  • pęczek natki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Wrzucić ryż i smażyć, aż wchłonie oliwę i lekko zbieleje. Wlać bulion, zagotować i gotować 30 min pod przykryciem na małym ogniu.
  2. Owoce morza rozmrozić, skropić sokiem z cytryny. Papryki oczyścić i pokroić w kostkę, wymieszać z ryżem i dusić kolejne 10 minut.
  3. Dodać owoce morza, krewetki oraz groszek i gotować jeszcze 20 minut. Masło rozgrzać w rondelku i wymieszać z szafranem.
  4. Dodać do ryżu, następnie dokładnie wymieszać, przyprawić solą oraz pieprzem. Natkę umyć, osuszyć i posiekać. Gotową paellę posypać natką.