Rogaliki w cieście francuskim ze szparagami

Jesteście ciekawi, jak przygotować śniadanie ze szparagami w roli głównej? Sprawdźcie poniższy przepis.

Rogaliki w cieście francuskim
Propozycja podania

Rogaliki kojarzą się nam raczej z czymś słodkim. Co powiecie jednak na wytrawne rogaliki w cieście francuskim w wersji warzywnej, ze szparagami? Przedstawiamy prosty i zdrowy przepis. To również smaczny i ciekawy pomysł na niecodzienne śniadanie, podwieczorek, czy przekąskę serwowaną na imprezie.

Danie oczywiście możemy przyrządzić również i w wersji wegetariańskiej, zamieniając wędzoną polędwicę na dowolne, ulubione warzywo, czy też wegetariański zamiennik mięsa.

Składniki:

  • pęk zielonych szparagów
  • kilka plastrów sera żółtego
  • polędwica wędzona
  • sól
  • zielone pesto
  • 1 jajko
  • ciasto fancuskie

Rogaliki w cieście francuskim – sposób przygotowania:

  1. Ciasto francuskie tniemy na równe kwadraty.
  2. Na każdym układamy plasterek polędwicy wędzonej, smarujemy pesto i przykrywamy żółtym serem.
  3. Na środku kładziemy oczyszczone i pokrojone w mniejsze części szparagi (ilość wedle uznania) i zawijamy różki ciasta tworząc rogaliki.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 250°C, a rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Rożki smarujemy jajkiem, posypujemy solą i pieczemy przez około 20 minut.

Smacznego!