Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem

Do ich przygotowania możesz użyć wszystkiego, co znajdziesz pod ręką. Świetnie sprawdzą się nie tylko warzywa czy owoce, ale także różnego rodzaju sery.

Roladki z bakłażana
Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem

Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem są świetnym pomysłem na imprezowe danie. Możesz je piec lub grillować, dzięki czemu będziesz miała pewność, że przyjęcie z tym przysmakiem w roli głównej odbędzie się bez względu na warunki pogodowe.

Przepis na roladki z bakłażana

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 10 dekagramów marynowanej papryki ze słoika
  • 2 łyżki soli
  • 100 gramów twardego koziego sera
  • 2 łyżki przyprawy do pikantnego grilla Knorr
  • 1 bazylia w doniczce
  • 10 dekagramów suszonych pomidorów

Sposób przygotowania

1. Pokrojone w plastry bakłażany posyp solą – w ciągu 10 minut powinny puścić sok. Następnie opłucz je zimną wodą tak, by usunąć całą sól i odłóż na papierowy ręcznik, by wyschły.
2. Suche plastry posyp przyprawą do pikantnego grilla, dzięki której danie będzie wyraziście doprawione.
3. Na desce rozłóż plastry bakłażana, a na nich umieść po kawałku koziego sera i papryki, suszone pomidory, a także parę listków bazylii.
4. Zwiń ściśle składniki i umieść w nich wykałaczki, dzięki którym roladki nie ulegną rozpadowi .
5. Grillując je na tackach lub piekąc w piekarniku przez ok. 20 minut, co jakiś czas je obracaj.

Bakłażan inaczej zwany oberżyną pochodzi z tropikalnych krajów, które mogą mu zapewnić odpowiednie warunki do wzrostu. Aktualnie występuje w kolorze fioletowym, żółtozielonym, a nawet białym. Nie nadaje się do jedzenia na surowo, ponieważ należy do rodziny psiankowatych tak samo jak ziemniak. Nie trzeba go obierać, ale można to zrobić jeśli nie lubi się jego skórki lub wymaga tego przepis. Alternatywą jest również opalanie nad palnikiem gazowym, które doda mu wędzonego smaku.