Roladki z cukinii – idealne na wynos

Letnie dni są świetną okazją do wypróbowania przepisów z produktami sezonowymi, które są gwarancją doskonałego smaku.

Roladki z cukinii
Roladki z cukinii

Jeśli szukacie dań na wynos, koniecznie musicie wypróbować te z cukinią, gdyż to warzywo smakuje doskonale nawet po uprzednim przygotowaniu na ciepło i wystygnięciu. Wraz z dodatkiem mielonego mięsa, mozzarelli i pomidorów stanowi smakowite połączenie. Zawinięcie w placek tortilii sprawi, że będzie można zabrać roladki, np. do pracy czy na piknik. Jeśli chcemy przygotować je na wynos, warto by zaraz po przyrządzeniu zawinąć je w folię aluminiową, gdyż pozwoli to na dłużej zachować ciepło potrawy.

Składniki:

  • 3 zielone cukinie
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 opakowanie pomidorów pelatti z puszki
  • 1 opakowanie Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne!
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 1 opakowanie tortilli
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 opakowanie sosu sałatkowego czosnkowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1. W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż mielone mięso. Smaż, aż odparują wszystkie soki, dodaj wtedy pomidory z puszki oraz Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne! – doprawi on sos oraz sprawi, że uzyska odpowiednią gęstość. Wymieszaj i gotuj około 3-4 minuty.
  2. Cukinię pokrój wzdłuż w cienkie plastry i oprósz solą. Gdy plastry cukinii zrobią się miękkie, usuń sól, płucząc warzywo pod bieżącą wodą.
  3. Plastry cukinii osusz, rozłóż na desce, nałóż łyżką mięsny sos, posyp z wierzchu tartym serem, w każdy zawijaniec włóż liść bazylii i całość zwiń. Cukinię zawiń dodatkowo w 3 centymetrowy pasek tortilli. Gotowe roladki układaj w żaroodpornym naczyniu.
  4. Całość piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15-20 minut. Gotowe roladki podawaj z sosem czosnkowym. W tym celu wymieszaj jogurt z sosem czosnkowym.