Rozgrzewająca zupa dyniowa

Nic tak nie kojarzy się z jesienią, jak pomarańczowa, dorodna, pachnąca dynia. To uniwersalne warzywo doskonale komponuje się z wykwintnymi daniami, a także słodkimi wypiekami.

Rozgrzewająca zupa dyniowa

Nawet początkujący adept sztuki kulinarnej będzie potrafił wyczarować z niej coś pysznego. Doskonałym pomysłem na smakowity posiłek jest gęsta zupa dyniowa z pestkami dyni i słonecznika, która dzięki dodatkowi curry fantastycznie rozgrzeje w chłodny dzień. Rozgrzewającej zupy dyniowej po prostu nie może zabraknąć w jesiennym menu.

Rozgrzewająca zupa dyniowa

Składniki:

  • 500 g obranej i wydrążonej dyni
  • 3 ziemniaki
  • cebula
  • 1 litr bulionu
  • garść Pestek dyni Siesta
  • garść Słonecznika łuskanego
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Zeszklij posiekaną cebulę na rozgrzanym oleju.
  2. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię i surowe ziemniaki.
  3. Po chwili dodaj curry. Po około 5 minutach smażenia, wlej bulion i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
  4. Całość zmiksuj, przypraw do smaku i udekoruj prażonymi pestkami dyni i słonecznika. Smacznego!