Ryż brązowy smażony z warzywami

Ryż brązowy smażony z warzywami to doskonały pomysł na pożywny, wegetariański obiad, który nie tylko świetnie smakuje, ale też dostarcza wartościowych składników odżywczych.

Ryż brązowy smażony z warzywami

Składniki:

  • 200g ryżu brązowego marki Britta
  • 1 cytryna
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 300g zielonego groszku
  • 2 łyżki siekanych migdałów
  • 4 łyżki tartego sera (parmezan, gouda)
  • świeżo mielony biały pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować ryż wg przepisu podanego na opakowaniu z dodatkiem startej skórki z cytryny.
  2. Marchew pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
  3. W woku rozgrzać olej, stale mieszając podsmażyć na nim cebulę i ryż. Dodać czosnek, marchewkę i groszek, na koniec domieszać migdały, ser.
  4. Doprawić danie solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.

Wpis znaleziono dzięki:

- Ryż z warzywami

- Wegetariańskie

- Zdrowe jedzenie