Sakiewki made in China

Składniki i rozwiązania typowe dla azjatyckiej kuchni można z powodzeniem wykorzystać, tworząc dania w piknikowej konwencji. Chińskie sakiewki będą równie dobrze smakować, co efektownie się prezentować na piknikowym obrusie. Składniki i rozwiązania typowe dla azjatyckiej kuchni można z powodzeniem wykorzystać, tworząc dania w piknikowej konwencji. Chińskie sakiewki będą równie dobrze smakować, co efektownie się prezentować na piknikowym obrusie.

sakiewski made in china

Czas przygotowania: 45 minut

Dla: 8 osób
Stopień trudności: łatwy

Składniki:
– 400 g piersi z kurczaka
– 1 opakowanie Fixu Kurczak słodko-kwaśny Knorr
– 1 Bulionetka drobiowa Knorr
– 1 paczka ciasta chińskiego do wontonów
– 1 papryczka chili
– 50 g świeżego imbiru
– 1 ząbek czosnku
– 1 pęczek kolendry
– 1 l oleju
– 50 g rodzynek
– 200 ml śmietany (36%)

Sposób przygotowania:
Pokrój pierś kurczaka w kostkę, posiekaj papryczkę chili, czosnek i kolendrę oraz zetrzyj imbir.
Do miski wlej śmietanę oraz Bulionetkę drobiową Knorr i wymieszaj.
Dodaj pokrojonego kurczaka. Zmiksuj.
Do powstałej masy wsyp rodzynki, papryczkę chilli, kolendrę, czosnek oraz imbir.
Na arkusiki ciasta wonton nałóż farsz i uformuj sakiewki.
Usmaż je na złoty kolor w garnku na głębokim oleju.
Gotowe sakwy przekładaj na papierowy ręcznik.
Przygotuj sos według instrukcji i przelej go do deserowej miseczki.
Gotowe!