Sałata rzymska z grillowanym bakłażanem

Warto postawić także na warzywa. Mogą być dodatkiem do mięsa, samodzielną przekąską ale również bazą doskonałej sałatki.

salata rzymska z grillowanym baklazanem
Sałata rzymska z grillowanym bakłażanem

Dorzućmy do niej grillowanego bakłażana, sałatę rzymską i marynowaną paprykę:

Składniki:

  •     1 sałata rzymska
  •     1 bakłażan
  •     1 opak. Sosu sałatkowego francuskiego Knorr
  •     1 pęczek kolendry
  •     2 marynowane papryki
  •     1 łyżka musztardy francuskiej
  •     80 ml oliwy z oliwek
  •     4 łyżki wody
  •     Pół cytryny
  •     3 łyżki zielonych oliwek nadziewanych anchois

Sposób przygotowania:

  1. Pokrojonego w plastry bakłażana skrop oliwą (zachowaj 4 łyżki na później)  i upiecz na grillu.
  2. Pokrojoną w szerokie pasy sałatę przełóż do miski. Dodaj do niej pokrojonego w paski zgrillowanego wcześniej bakłażana i paprykę, wrzuć oliwki i wymieszaj. Na koniec posyp całość siekaną natką kolendry.
  3. Przygotuj w niewielkim słoiku dressing do sałatki: wsyp do niego sos sałatkowy francuski Knorr, który nada sałatce doskonałego smaku, dodaj pozostałą oliwę, wodę, musztardę i sok z cytryny. Zakręć słoik i dokładnie nim potrząsaj, do momentu, w którym wszystkie składniki sosu się ze sobą połączą.
  4. Sałatę przełóż do salaterki i wymieszaj ostrożnie z przygotowanym wcześniej sosem. Gotowe danie podawaj ze świeżą bagietką. Serwujemy sałatkę