Sałatka arbuzowa z miętowym dressingiem i bagietką

Wygląda na to, że lato nie powiedziało jeszcze ostatniego słowa – przed nami bowiem kilka kolejnych upalnych dni. Przyda się więc szybki, lekki lunch czy kolacja.

Sałatka arbuzowa z miętowym dressingiem i bagietką

Świetną propozycją będzie letnia sałatka z orzeźwiającym, soczystym arbuzem, oliwkami, serem feta z dodatkiem dressingu na bazie mięty i chrupiącymi grzankami z bagietki – tak, by nasz posiłek był lekki, ale i sycący.

Składniki (na 2 porcje):

  • arbuz – 500 g
  • czarne oliwki – 6 sztuk na porcję
  • cebula – ½ sztuki
  • ser feta – 100 g
  • mięta – 2 garści
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki
  • sok z połowy cytryny
  • czarny pieprz – szczypta
  • szczypiorek do dekoracji
  • Bagietka do odpieku (np. Dan Cake)

Przygotowanie:

  1. Arbuza pokroić w trójkątne kawałki i ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić w piórka, ułożyć na cząstkach arbuza razem z oliwkami.
  2. Ser feta rozdrobnić i posypać nim sałatkę. Listki mięty drobno posiekać. Dodać oliwę, sok z cytryny i pieprz. Dokładnie wymieszać.
  3. Dressingiem polać sałatkę, ozdobić posiekanym szczypiorkiem. Bagietkę do odpieku pokroić na kawałki, skropić oliwą z oliwek.
  4. Zapiekać w piekarniku kilka minut na złoty kolor. Podawać jako dodatek do sałatki arbuzowej.