W ten sposób, zasadzone w doniczce na parapecie pietruszka lub cebula, jak również wysypana na wilgotną ligninę rzeżucha, zazielenią się w ciągu kliku dni. A z pomocą tak wyhodowanych nowalijek przygotować możemy pyszną sałatkę:
Sałatka farfalle z tuńczykiem
Składniki:
- 300 gramów makaronu farfalle (kokardki)
- 2 opakowania Sosu sałatkowego czosnkowego Knorr
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 100 g majonezu
- 1 zielona papryka
- 2 średniej wielkości pomidory
- 1 średniej wielkości czerwona cebula
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 cytryna
- pieprz
- 2 łyżki wody
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente. Następnie go ostudź, skrop oliwą i przełóż do miski.
- Odsącz tuńczyka oraz kukurydzę z zalewy, a następnie dodaj do makaronu.
- Pomidory i papryki pokrój w kostkę. Pokrój też drobno szczypiorek. Ugotowane na twardo jajka rozdrobnij. Na koniec pokrój jeszcze drobno cebulę i wszystkie składniki dodaj do miski.
- Sos sałatkowy czosnkowy Knorr połącz z sokiem z cytryny, majonezem oraz dwiema łyżkami gorącej wody. Gotowym sosem uzupełnij sałatkę.
- Całość wymieszaj delikatnie, a następnie przełóż do misek lub salaterek. Udekoruj szczypiorkiem i cząstkami jajka.