Sałatka farfalle z tuńczykiem

By mieć pewność, że wykorzystywane przez nas w kuchni nowalijki charakteryzują się wysoką zawartością potrzebnych mikroelementów i witamin, możemy spróbować wyhodować je samodzielnie sami.

salatka farfalle

W ten sposób, zasadzone w doniczce na parapecie pietruszka lub cebula, jak również wysypana na wilgotną ligninę rzeżucha, zazielenią się w ciągu kliku dni. A z pomocą tak wyhodowanych nowalijek przygotować możemy pyszną sałatkę:


Sałatka farfalle z tuńczykiem
Składniki:

  •     300 gramów makaronu farfalle (kokardki)
  •     2 opakowania Sosu sałatkowego czosnkowego Knorr
  •     2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  •     1 mała puszka kukurydzy
  •     1 czerwona papryka
  •     100 g majonezu
  •     1 zielona papryka
  •     2 średniej wielkości pomidory
  •     1 średniej wielkości czerwona cebula
  •     2 jajka ugotowane na twardo
  •     1 pęczek szczypiorku
  •     1 cytryna
  •      pieprz
  •     2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

  1.   Makaron ugotuj al dente. Następnie go ostudź, skrop oliwą i przełóż do miski.
  2.   Odsącz tuńczyka oraz kukurydzę z zalewy, a następnie dodaj do makaronu.
  3.   Pomidory i papryki pokrój w kostkę. Pokrój też drobno szczypiorek. Ugotowane na twardo jajka rozdrobnij. Na koniec pokrój jeszcze drobno cebulę i wszystkie składniki dodaj do miski.
  4.   Sos sałatkowy czosnkowy Knorr połącz z sokiem z cytryny, majonezem oraz dwiema łyżkami gorącej wody. Gotowym sosem uzupełnij sałatkę.
  5.    Całość wymieszaj delikatnie, a następnie przełóż do misek lub salaterek. Udekoruj szczypiorkiem i cząstkami jajka.