Wyśmienita sałatka z grillowanym kurczakiem i papryką w musztardzie

Grill jest dobrą okazją, by spotkać się z najbliższymi. To czas wspólnego biesiadowania i pieczenia, aby go urozmaicić, przedstawiamy przepis na pyszną sałatkę z kurczakiem.

 

sałatka z grillowanym kurczakiem
Wyśmienita sałatka z grillowanym kurczakiem i papryką w musztardzie

Sałatka z grillowanym kurczakiem i papryką w musztardzie będzie pysznym, sycącym daniem, które spodoba się smakoszom mięsa w panierce. Do jej wykonania będzie potrzebny parmezan, czyli twardy ser typu podpuszczkowego, który wytwarzany jest z mleka krów rasy reggiana. Pochodzi on z północnych Włoch, a po raz pierwszy wyprodukowali go benedyktyni i cystersi. Ser ten zawiera bardzo duże ilości sodu, wapnia, fosforu, cynku i jodu.

Przepis na sałatkę z grillowanym kurczakiem

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • 4 piersi kurczaka
  • 1 jajko
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • 140 gramów fasolki szparagowej
  • 4 garście liści szpinaku baby
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 2 łyżki papryki w musztardzie Podravka
  • 1 łyżeczka miodu lipowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Kurczaka umyj i osusz. Jajko lekko rozmieszaj ze szczyptą soli i pieprzu. Mięso panieruj najpierw w jajku, a następnie w parmezanie. Grilluj około 10 minut, obracając co jakiś czas, aż będzie rumiane i chrupiące.
2. Fasolkę szparagową ugotuj, odcedź i ostudź. Następnie przełóż do miski i wymieszaj z liśćmi szpinaku.
3. Przygotuj dressing: oliwę z oliwek wymieszaj z octem, miodem i papryką w musztardzie.
4. Warzywa polej dressingiem i podaj z kurczakiem w plastrach. Sałatkę ozdób papryką.