Sałatka Szefa z pestkami dyni i chorizo

Sałatka Szefa kuchni
Sałatka Szefa z pestkami dyni i chorizo

Chłody i deszcze już nadeszły i wpisały się w naszą aurę na kolejnych kilka miesięcy. Jak się rozgrzać w takie dni? Odpowiedź – dynia! Rozgrzeje swoją ciepłą barwą i doskonałym smakiem. Rozmiary tego warzywa mogą być tak wielkie, jak ilość pomysłów na jego przyrządzenie!

Sałatka Szefa z pestkami dyni i chorizo
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4 osoby
Składniki:
– sałata lodowa – 1 sztuka
– Sos sałatkowy Szefa Knorr – 1 opakowanie
– majonez – 3 łyżki
– ketchup – 3 łyżki
– kiełbasa chorizo lub inna paprykowa – 1 sztuka
– ananas świeży – 0,5 sztuki
– sok pomarańczowy – 100 ml
– olej z pestek winogron – 4 łyżki
– świeża kolendra – pół pęczka
– czerwona fasolka z puszki – 0,5 sztuk
– grzanki – 20 g

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbasę pokrój w plastry i usmaż na patelni bez dodatku tłuszczu, aż będzie chrupiąca.
  2. Dodaj pestki dyni i pozwól, aby się chwilę podsmażyły.
  3. Ananasa pokrój w kostkę. Kolendrę posiekaj, a fasolę odcedź.
  4. Przygotuj aromatyczny, podkreślajacy smak wszystkich składników dressing, łącząc Sos sałatkowy Knorr z majonezem i ketchupem. Sałatę lodową porwij na duże kawałki i rozłóż nierównomiernie na talerzu lub półmisku. Po wierzchu polej ją dressingiem.
  5. Dodaj kiełbasę i pestki dyni, a także fasolkę i kawałki ananasa. Sałatkę udekoruj kolendrą i grzankami.

Pomysłów bez liku

„Dynię można przechowywać nawet kilka miesięcy, o ile będzie się znajdować w miejscu bez dostępu światła i w temperaturze oscylującej wokół kilkunastu stopni˚C. Choć nie wymaga wielkiej troski, to potrafi odwdzięczyć się wspaniałymi wrażeniami smakowymi. W jej zastosowaniu ograniczać nas może tylko wyobraźnia”, twierdzi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.

Pierwsze kulinarne skojarzenie z dynią? Najpewniej będzie to krem z dyni! Wyjątkowo smakuje właśnie w czasie jesiennych chłódów