Sałatka z wędzonym łososiem i ziemniakami

Ziemniaki wcale nie muszą być nudne! Można je podać nie tylko jako dodatek do mięsa, ale także uczynić składnikiem sałatek, na przykład tej z wędzonym łososiem.

salatka-z-lososiem-i-ziemniakami
Sałatka z wędzonym łososiem i ziemniakami

„Jeśli chcesz ją przygotować z ziemniaków ugotowanych w mundurkach, możesz pokusić się o pokrojenie ich ze skórką. Sałatka zyska dzięki temu na wyglądzie”- doradza Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Składniki:

  •     200 g łososia wędzonego
  •     Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr
  •     5 ziemniaków
  •     czerwona cebula
  •     łyżka musztardy francuskiej
  •     4 jajka
  •     80 g czarnych oliwek
  •     mały pęczek szczypiorku
  •     3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki – w zależności od preferencji obrane lub ze skórką – gotuj do momentu, kiedy będą miękkie. Po ostygnięciu pokrój w półcentymetrową kostkę.
  2. Łososia pokrój w julienne, czyli cienkie paski.
  3. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Oliwki pokrój w plasterki, szczypiorek posiekaj. Następnie połącz składniki.
  4. Sos sałatkowy Knorr dla smaku wymieszaj z oliwą i niewielką ilością wody. Dopraw musztardą francuską.
  5. Wymieszaj sałatkę z sosem. Jajka ugotuj na twardo. Ostudź je, pokrój w cząstki i podawaj jako dekorację sałatki.