Sałatka wiosenna

Zapachniało, zajaśniało… – długo wyczekiwany koniec zimy ewidentnie jest już w powietrzu.

Sałatka wiosenna

Czas przygotowania: 25 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 cykoria
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Naturalnie smaczne Knorr
  • 3 garści mieszanej sałaty (radicchio, lodowej i rukoli)
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • pół świeżego ogórka
  • 1 garść kiełków słonecznika
  • 6 jajek przepiórczych
  • 1 pęczek szczypioru od dymki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Zrób sos – opakowanie Sosu sałatkowego Naturalnie smaczne Paprykowo-ziołowy Knorr wymieszaj z soskiem z cytryny i olejem. Ugotuj jajka na twardo, wystudź je oraz obierz ze skorupki.
  2. Poszarp na drobne kawałki sałaty, a rzodkiewkę pokrój w cienkie plastry. Ogórka przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki wydrąż z niego gnazda nasienne, a następnie pokrój warzywo w „księżyce”. Posiekaj połowę szczpioru.
  3. Podziel cykorię na liście. Wymieszaj w misce sałaty, warzywa oraz pokrojony szczypior. Całość przełóż do liści „łódeczek” z cykorii.
  4. Resztę szczypioru sparz przez chwilę we wrzącej wodzie i dekoracyjnie obwiąrz nim łódeczki z cykorii. Wszystko rozłóż na półmisku.
  5. Na koniec polej sałatkę sosem i na wierzchu ułóż połówkę jajka oraz udekoruj porcje kiełkami słonecznika.

 

Wpis znaleziono dzięki:

- Sałatka

- Sałatka wiosenna

- Wiosenne przepisy