Sałatka z awokado z sosem sezamowo-chrzanowym z kefirem

Sałatka z awokado z sosem sezamowo-chrzanowym z kefirem doskonała na jesienny obiad

Sałatka z awokado z sosem sezamowo-chrzanowym z kefirem
Sałatka z awokado z sosem sezamowo-chrzanowym z kefirem

Doskonałym pomysłem na szybki posiłek, który dostarczy nam wiele energii, jest sałatka z awokado z dodatkiem sosu chrzanowo-sezamowego! Mięsiste awokado w połączeniu z delikatnym kurczakiem, jajkiem i ziemniakami to kompozycja, która pozwoli ekspresowo zaspokoić głód. W połączeniu z wyrazistym, a jednocześnie delikatnym – dzięki dodaniu kefiru – sosem, całość zachwyca oryginalnym połączeniem smaków.
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

  • 200 g mięsa z uda kurczaka
  • 4 ziemniaki
  • 3 jajka
  • 2 szt. awokado
  • 4 szalotki
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Składniki na sos:

  • 100 ml Kefiru 2% od OSM Piątnica
  • 1 łyżka pasty sezamowej tahini
  • 1 łyżka chrzanu tartego
  • 2 łyżki majonezu
  • ½ łyżeczki cukru
  • otarta skórka z 1 limonki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokroić w kostkę, doprawić do smaku solą, pieprzem i i usmażyć na rozgrzanej patelni na oleju.
  2. Ziemniaki w łupinach dokładnie umyć, ugotować do miękkości, wystudzić, obrać i pokroić w grubą kostkę.
  3. Dodać ugotowane na twardo jajka, pokrojone w cząstki obrane awokado i posiekaną szalotkę.
  4. Na koniec dodać liście szpinaku i wymieszać.
  5. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać, polać wcześniej przygotowane składniki sałatki i wymieszać lub wyporcjować sałatkę i polać sosem po wierzchu.

Smacznego!