Sałatka z cytrusami i kozim serem

W ciepłe dni uwielbiamy orzeźwiać się cytrusami. Dlatego idealną propozycją do pudełka na wynos będzie sałatka z dodatkiem pomarańczy i grejpfruta, których smak doskonale uzupełnią awokado, granat i kozi ser.

Sałatka z cytrusami i kozim serem

To oryginalne połączenie, które zachwyci zarówno dużych, jak i małych smakoszy, zwłaszcza, gdy będzie elementem piknikowego lunchu na trawie. Prosty i szybki w przygotowaniu pomysł na orzeźwiający posiłek!

Składniki:

  • 3 garście mieszanych sałat
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego Zioła ogrodowe Naturalnie smaczne! Knorr
  • 1 pomarańcza
  • 1 grejpfrut
  • 1 awokado
  • pestki z połowy granatu
  • 1 figa (lub suszone morele)
  • kilka orzechów włoskich do podania
  • 50 g sera koziego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z limonki

Sposób przygotowania:

  1. Sałaty rozłóż na półmisku. Orzechy upraż na suchej rozgrzanej patelni. Figę lub morele pokrój na ósemki, a ser pokrusz.
  2. Pomarańczę i grejpfruta obierz ze skóry, a następnie wykrój z owoców segmenty (filety). Awokado przekrój wzdłuż na pół, ostry nóż wbij w pestkę i, przekręcając nim, wyjmij pestkę z owocu. Miąższ wyłóż stołową łyżką i pokrój w plastry. Owoc granatu obierz i wyjmij jego pestki.
  3. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z limonki i oliwą, by stworzyć aromatyczny dressing.
  4. Wszystkie owoce rozłóż na sałacie i polej przygotowanym sosem. Wierzch sałatki posyp pokruszonym serem i orzechami.