Sałatka z kiełbasą i karmelizowanymi orzechami

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu

salatka z kielbasa i karmelizowanymi orzechami
Sałatka z kiełbasą i karmelizowanymi orzechami

Sylwester lada moment a Wy nie skomponowaliście jeszcze pełnego menu dla gości? Mamy dla Was kolejną pozycję, która zachwyci każdego!

Składniki:

  • 150 g kiełbasy Kruchej Kmicica firmy Gzella
  • 60 g orzechów włoskich
  • 2 garście młodego szpinaku
  • 2 garście rukoli
  • 1 świeża gruszka
  • 6 suszonych pomidorów z oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 4 łyżki oleju z pomidorów suszonych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • 100 g sera pleśniowego – Rokpol

    Sposób przygotowania:

  1. Na patelni skarmelizować na jasnozłoty kolor łyżkę miodu, dodać orzechy i dokładnie wymieszać.
  2. Wyłożyć na metalową blaszkę lub papier do pieczenia i odczekać, żeby wystygły. Do miski włożyć szpinak, rukolę, obraną i pokrojoną w grube cząstki gruszkę oraz pomidory pokrojone w paseczki.
  3. Pozostały miód, musztardę, olej i sok z cytryny dokładnie wymieszać i wlać do sałatki. Dodać również pokruszony ser pleśniowy, wystudzone i skarmelizowane orzechy.
  4. Następnie całość wymieszać. Kiełbasę pokroić w półcentymetrowe plasterki, podsmażyć na patelni, wystudzić i dodać do gotowej sałatki.

Smacznego!