Sałatka z krewetkami

Krewetka jest prawdziwą królową wśród owoców morza. Tytuł ten zawdzięcza swojej popularności i obecności na stołach niemal całego świata. Jest również prostym składnikiem wielu ciekawych dań.

Sałatka z krewetkami

Różne odmiany skorupiaków sprawiają, że często nie wiemy, który gatunek najlepiej wybrać. Najgłębszym smakiem charakteryzują się krewetki tygrysie. Rozpoznacie je bez trudu – są znacznie większe od innych odmian. Mają bardzo dużo białego, delikatnego mięsa, co sprawia, że stają się składnikiem wielu popularnych dań kuchni śródziemnomorskiej. Krewetki usmażone z pietruszką, masłem, czosnkiem oraz odrobiną soli i pieprzu tworzą wykwintną propozycję kulinarną, od której warto zacząć swoją przygodę z owocami morza.

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

  • 20 krewetek tygrysich
  • 4 pomidory
  • 1 ogórek
  • 1 garść czarnych oliwek
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego Balsamicznego z ziołami Knorr
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 1 garść kaparów
  • 1 szczypta Chili z Indii Knorr
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 g masła

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos sałatkowy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
  2. Rozmroź krewetki, a następnie obierz je z pancerzy pozostawiając ogonki.
  3. Warzywa pokrój i przełóż do miski.
  4. Posyp je oliwkami i kaparami. Całość wymieszaj i polej gotowym sosem sałatkowym.
  5. Krewetki podsmaż na maśle z czosnkiem i posyp je chili oraz pietruszką.
  6. Przygotowaną sałatkę podawaj na talerzach. Na wierzch nałóż krewetki i zalej danie sosem z patelni.