Sałatka z pomidorków koktajlowych

Podczas komponowania wiosennych, lekkich sałatek najistotniejsze są dwie rzeczy – prostota pomysłu i wysoka jakość wykorzystywanych składników. Duet ten gwarantuje sukces.

Sałatka z pomidorków koktajlowych
Sałatka z pomidorków koktajlowych

Sałatka z pomidorków koktajlowych sprawdza się zawsze i wszędzie. Świetnie wygląda, nie jest czasochłonna w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie. Równie dobrze pasuje do chrupiącej bagietki podczas lunchu w pracy, grillowanego lub smażonego łososia, który może pojawić się w jej towarzystwie w godzinach obiadowych, czy też do soczystej karkówki z grilla, serwowanej na wieczornym spotkaniu z przyjaciółmi i rodziną. Jej sekret tkwi w połączeniu niesamowitych kolorów, wyrazistego (ale i uniwersalnego) smaku oraz bardzo prostym i szybkim wykonaniu.

Składniki:

  • mix sałat (najlepiej różnobarwnych)
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 papryka czerwona (lub żółta)
  • opakowanie sera koziego
  • garść nasion słonecznika
  • 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek extra vergine Olitalia

Sposób przygotowania:

  1. Przekrajamy pomidorki na połówki, by następnie lekko je posolić.
  2. Następnie ser kroimy w kostkę, paprykę zaś w cienkie plastry. Jeśli wybierzemy paprykę żółtą, sałatka pod względem kolorystycznym będzie prezentowała się jeszcze lepiej.
  3. Sałatę włożyć do miski i dodać pozostałe składniki. Całość skropić oliwą z oliwek extra vergine Olitalia, wymieszać i posypać ziarnami słonecznika.

Przepis można uatrakcyjnić, przygotowując dressing na bazie oliwy z oliwek – przepis poniżej:
Wymieszać 30 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia z łyżką miodu i kilkoma kroplami soku z cytryn Limmi. Połączyć z sałatką i posypać ziarnami słonecznika.
Gotowe!