Sałatka z tuńczyka, kukurydzy i białej fasoli

Sałatka z tuńczyka, kukurydzy i białej fasoli z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom klasycznych smaków.

klasyka-tunczyka

Lekka sałatka z tuńczyka z rukolą jest doskonałą propozycją na głód w pracy. Szybka i prosta do przygotowania. Polecamy!

Składniki na sałatkę:

  •  2-3 garści rukoli
  •  1 puszka kukurydzy Valfrutta (140 g)
  •  1 szklanka białej fasoli
  •  2 słoiki tuńczyka Callipo w oliwie z oliwek (2 x 160 g)
  •  1 czerwona papryka ramiro
  •  1 awokado
  •  1 łyżka soku z cytryny

Składniki na sos:

  •  5-6 łyżek oliwy (ze słoika z tuńczyka)
  •  1 łyżka soku z cytryny
  •  1 ząbek czosnku
  •  1 łyżka posiekanego świeżego oregano
  •  sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy go z pozostałymi składnikami sosu sałatkowego.
  2. Fasolę gotujemy, w dużej ilości osolonej wody, aż do miękkości przez około 35-40 min. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Od papryki odcinamy końcówkę, wydrążamy z nasion i kroimy w plasterki.
  4. Kukurydzę odcedzamy, płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy do wyschnięcia.
    Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki i obieramy.
  5. Obie połówki przekrawamy jeszcze raz na pół i kroimy w półksiężyce, które spryskujemy/polewamy sokiem z cytryny.
  6. Wszystkie składniki sałatki wykładamy naprzemiennie na talerze/półmisek, a następnie polewamy przygotowanym sosem.