Sałatka ze szpinakiem, owocami i kozim serem

Długi weekend za nami i przed nami. Piękna majowa pogoda nie zachęca do siedzenia w domu.Zatem grilujmy, spacerujmy i cieszymy się życiem!

 

sataka z kozim serem

Wśród ulubionych sposobów smakowania wolnego czasu królują lekkie potrawy z cyklu garden party i nieodłączny grill.

A, że nie ma nic lepszego dla podniebienia niż lekka, a zarazem sycąca potrawa, szef restauracji Punta Prima poleca sałatkę ze szpinakiem, owocami i kozim serem. Połączenie zaskakujące i jakie przepyszne!

Składniki:

  • Świeży szpinak
  • Truskawki
  • Pomarańcza
  • Grejpfrut
  • Pomidorki Cherry
  • Ser kozi
  • Orzechy prażone

Sos balsamiczno-malinowy:

połączyć w równych proporcjach oliwę z oliwek, ocet balsamiczny oraz syrop z malin

salatka ze szpinakiemSposób przygotowania:

  1. Na półmisku układamy umyty, wysuszony szpinak. Polewamy go odrobiną dressingu. Następnie kroimy owoce i warzywa: truskawki na „czwórki”, pomarańcze oraz grejpfruty obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki.
  2. Pomidorki cherry wedle upodobań pozostawiamy w całości, lub kroimy na połówki. Następnie podprażamy orzechy na suchej patelni.
  3. Układamy owoce na szpinaku, a całość posypujemy prażonymi orzechami oraz pokruszonym kozim serem. Jeszcze raz po wierzchu polewamy dressingiem malinowo
    – balsamicznym.