Wśród ulubionych sposobów smakowania wolnego czasu królują lekkie potrawy z cyklu garden party i nieodłączny grill.
A, że nie ma nic lepszego dla podniebienia niż lekka, a zarazem sycąca potrawa, szef restauracji Punta Prima poleca sałatkę ze szpinakiem, owocami i kozim serem. Połączenie zaskakujące i jakie przepyszne!
Składniki:
- Świeży szpinak
- Truskawki
- Pomarańcza
- Grejpfrut
- Pomidorki Cherry
- Ser kozi
- Orzechy prażone
Sos balsamiczno-malinowy:
połączyć w równych proporcjach oliwę z oliwek, ocet balsamiczny oraz syrop z malin
Sposób przygotowania:
- Na półmisku układamy umyty, wysuszony szpinak. Polewamy go odrobiną dressingu. Następnie kroimy owoce i warzywa: truskawki na „czwórki”, pomarańcze oraz grejpfruty obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki.
- Pomidorki cherry wedle upodobań pozostawiamy w całości, lub kroimy na połówki. Następnie podprażamy orzechy na suchej patelni.
- Układamy owoce na szpinaku, a całość posypujemy prażonymi orzechami oraz pokruszonym kozim serem. Jeszcze raz po wierzchu polewamy dressingiem malinowo
– balsamicznym.