Schab z fioletowym kalafiorem

Oryginalnie wyglądające i przede wszystkim niezwykle lekkie i pożywne danie!

kalafior
Schab z fioletowym kalafiorem

Składniki:

  • 1 kg schabu środkowego
  • 2 łyżki przyprawy do mięs
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka majeranku
  • łyżka oleju
  • esencja do sosu pieczeniowego ciemnego np. marki Knorr
  • 100 ml czerwonego wina (opcjonalnie)
  • 3 łyżki masła
  • 100 g fioletowego kalafiora
  • 100 g brokuła lub kalafiora Romanesco
  • łyżka masła
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • cukier do smaku
  • 600 g obranych ziemniaków

    Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj aromatyczną marynatę. Przyprawę do mięs wymieszaj z majerankiem i roztartym czosnkiem, dodaj olej, całość wymieszaj, aby nadać aromatu.
  2. Tak powstałą marynatą natrzyj dokładnie mięso. Odstaw je na co najmniej godzinę do lodówki.
  3. Po tym czasie schab obsmaż na średnio rozgrzanej patelni z masłem. Schab obsmaż z obu stron. Zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 45-50 minut.
  4. W międzyczasie ugotuj ziemniaki.
  5. Nastaw garnek z osoloną wodą i łyżeczką cukru.
  6. W gotującej się wodzie sparz pokrojone na małe różyczki kalafiora i brokuły. Warzywa polej rozpuszczonym masłem.
  7. Na patelni podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli, wlej sok powstały z pieczenia schabu.
  8. Dolej wino, tak aby całego płynu na patelni było około 250 ml (1 szklanka). Dodaj esencję do sosu, która nada potrawie bogaty mięsny smak. Zadbaj, aby dokładnie się rozpuściła. Sos zagotuj, cały czas mieszając. Gotuj, aż nabierze odpowiedniej konsystencji.
  9. Na ugotowanych ziemniakach ułóż plastry upieczonego schabu, całość obłóż dookoła warzywami.
  10. Po wierzchu mięso obficie polej gorącym sosem.