Składniki:
Sernik na zimno w słoiczku z wiśniami
W święta wszyscy zajadamy się pysznym sernikiem. Jeśli jednak chcecie zaskoczyć w tym roku, nie tylko siebie, ale i swoich bliskich, przygotujcie go w wersji na zimno i podajcie w efektownych słoiczkach. Spód z kruchych ciasteczek w połączeniu z rozpływającą się w ustach masą kajmakową, a na górze krem jogurtowy i ulubione wiśnie
- herbatniki maślane 50g
- masa kajmakowa/krówkowa 100g
- Śmietanka 30% (np. od OSM Piątnica) 300ml
- cukier puder 4 łyżki
- cukier waniliowy 2 łyżeczki
- Jogurt typu islandzkiego Skyr naturalny (np. od OSM Piątnica) 150g 3 szt.
- żelatyna 30g
- woda ½ szklanki
- wiśnie mrożone 150g
- cukier 2 łyżki
- mąka ziemniaczana ok. 1 płaska łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Masę kajmakową włożyć do rondelka, podgrzewać na małym ogniu i mieszać, aż do rozpuszczenia. Około 2 łyżeczki lejącej masy przelać na dno słoiczków (lub do innego naczynia szklanego), a na górę wyłożyć drobno pokruszone herbatniki i delikatnie wcisnąć je w masę.
- Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać
- 3 opakowania Jogurtu Skyr i dokładnie wymieszać wszystko razem mikserem.
- W garnku zagotować 0,5 szklanki wody i wsypać żelatynę. Dokładnie wymieszać, aż do momentu jej rozpuszczenia. Ciepłą żelatynę wlać powoli do powstałej masy i wymieszać dokładnie mikserem. Tak przygotowaną masę sernikową przelać do słoiczków na wcześniej przygotowany spód z masy kajmakowej i ciasteczek.
- Wiśnie włożyć do rondelka, dodać cukier i często mieszać na wolnym ogniu, aż do momentu ich rozmrożenia. Połączyć mąkę ziemniaczaną z 2 łyżkami zimnej wody i przygotować zawiesinę do zagęszczenia. Kolejno dodać ją do wiśni, gdy te zaczną się gotować. Odstawić rondelek, odczekać aż owoce ostygną i udekorować nimi serniczki.
- Wstawić do lodówki na około 2h.
Smacznego!