Skrzydełka z grilla na ostro

Sezon grillowy rozpoczął się na dobre. Wystarczy ciepły i słoneczny weekend, by poczuć dochodzące z różnych stron aromaty grillowanych specjałów. Tegoroczny sezon to idealny czas na wypróbowanie nowych przepisów.

Skrzydełka z grilla na ostro

Grill to nie tylko kiełbasa i karkówka, więc w czasie zakupów spożywczych postaw na różnorodność. Miłośnicy lżejszych posiłków z pewnością ucieszą się na widok ryb oraz drobiu. Specjalnie dla nich publikujemy przepis na skrzydełka z grilla na ostro. Prosto, smacznie i przyjemnie!

Czas przygotowania: 50 minut
Ilość osób: 6

Składniki:

  • 25 skrzydełek
  • 1 opakowanie Przyprawy do kurczaka z grilla Knorr
  • 1 świeży ananas
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryczka chili
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • sok z 1 limonki
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki syropu klonowego

Sposób przygotowania:

  1. Skrzydełka umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Ostrym nożem odetnij tzw. lotki, czyli końcówki skrzydełek, które możesz wykorzystać do zrobienia rosołu.
  3. 5 łyżek oliwy z oliwek połącz z przyprawą do kurczaka z grilla. Przygotowaną marynatą polej mięso i starannie wszystko ze sobą wymieszaj.
  4. Zamarynowane skrzydełka połóż na gorącym grillu i smaż przez około 25 minut, obracając je co jakiś czas.
  5. Na koniec przygotuj salsę. Połącz obranego i pokrojonego w półcentymetrową kostkę ananasa z drobno posiekaną czerwoną cebulą i chili.
  6. Całość wymieszaj w misce i wlej syrop klonowy, 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z limonki oraz drobno pokrojoną kolendrę.
  7. Salsę rozmieszaj i zostaw na 20 minut w lodówce.
  8. Sos podawaj z grillowanymi skrzydełkami.

Wpis znaleziono dzięki:

- Dania na grilla

- Skrzydełka z grilla

- Skrzydełka na ostro